Πόσα ξέρεις, λοιπόν;

Και όταν βλέπεις πως οι πλέον “ξένοι” νοιάζονται για σένα πιο πολύ από αυτούς που θεωρείς δικούς σου ανθρώπους, τότε είναι που απογοητεύεσαι οικτρά. Φτάσαμε να βάζουμε πάνω απ’ όλα τον εγωισμό. Ξεχνώντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν προχωράμε μπροστά.

Εγωιστές όλου του κόσμου ενωθείτε!

Όμως, όσο περνάει ο καιρός συνειδητοποιώ πως δεν φταίει τόσο ο εγωισμός σαν έννοια, όσο ο άνθρωπος που έχεις απέναντι σου. Γιατί ο εγωισμός υπάρχει όταν δεν υπάρχουν άλλα συναισθήματα να τον καταρρίψουν. Και γι’ αυτό σε μια αληθινή σχέση -φιλική ή ερωτική- ο εγωισμός δεν έχει θέση. Κερδίζουν τα αισθήματα για τον άλλον. Όταν κάθεσαι και υπολογίζεις τι έδωσες και αν πρέπει να δώσεις πάλι κάτι, τότε φίλε μου κάτσε σε μια γωνίτσα και μέτρα τι έχασες και τι κέρδισες. Στις σχέσεις αυτά είναι μικρότητες. Πώς κοιτάς τον άλλον στα μάτια μετά και ξεστομίζεις ένα “μου έλειψες” ενώ ξέρεις πως δεν έκανες κάτι να το αποτρέψεις; Πώς αφήνεις τον άλλον ολομόναχο από την παρουσία σου και ζητάς και τα ρέστα; Άραγε, τον ρώτησες ποτέ αν είχε κάτι στη ζωή του που τον προβλημάτιζε; Αν υπήρχαν προβλήματα που ίσως εσύ να μην κατάλαβες ποτέ ότι υπήρχαν και θεωρούσες τον εαυτό σου τέλειο;

Ξέρεις… ο κάθε άνθρωπος λειτουργεί διαφορετικά. Έχει δικές του ιδιοτροπίες, φοβίες, ανασφάλειες και προβλήματα. Το θέμα είναι το κατά πόσο θες εσύ να τα μάθεις και να βρείτε τρόπο επικοινωνίας. Τρόπο να ξεπερνάτε το κάθε τι. Γιατί κάτι που εσένα σου φαίνεται ανόητο, κάποιον άλλον μπορεί να τον στεναχωρεί.

Αν δεν θες να μπεις στη διαδικασία να επικοινωνήσεις ουσιαστικά με τον άλλον τότε το παιχνίδι το έχεις χάσει. Δεν θα σου έρχονται απαντήσεις μια ζωή έτοιμες στο πιάτο. Ούτε θα μαθαίνεις τους ανθρώπους με τη μία. Θες να τους μάθεις; Προσπάθησε. Δεν θες, φύγε. Έτσι είναι τα πράγματα.

Μπορείς λοιπόν να κάτσεις και να σκεφτείς τι πραγματικά θες. Αν θες να κυριαρχεί ο εγωισμός μείνε με το “εγώ” σου. Αν θες να μάθεις τους ανθρώπους, μείνε μαζί τους. Ρώτα, άκου, συμβούλεψε, μοιράσου…

Ο εγωισμός σκοτώνει κάθε διαπροσωπική σχέση. Στο χέρι σου είναι να διαλέξεις ποιο από τα δύο θες να σκοτώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.