Γενικά:
Η πλύση εγκεφάλου ξεκινάει από το Μάιο αποκλειστικά για το Αιγαίο. Συνήθως, για τη Μύκονο στην οποία συμβαίνουν όλα τα «απόλυτα». Το «απόλυτο» clubbing, η «απόλυτη» χλιδή, τα «απόλυτα» μαγαζιά, η «απόλυτη» παροχή υπηρεσιών και κατόπιν στη Σαντορίνη με το «απόλυτο» ηλιοβασίλεμα, την «απόλυτη» ομορφιά κι αν παντρεύεσαι κιόλας, ο γάμος των ονείρων σου πραγματοποιείται εκεί. Και με τα υπόλοιπα νησιά τι γίνεται; Τίποτα! Γιατί σαν το «high» που νιώθει ο Έλληνας στο Instagram, στην Ψαρού ή στην Οία δεν μπορεί να το νιώσει με την Ικαρία, τη Μυτιλήνη, τη Ρόδο ή την Κρήτη. Άλλωστε, γι’αυτό δεν πάμε διακοπές; Για να το μάθουν οι φίλοι μας στο ίντερνετ, για να μας κάνουν like στη «φώτο-ζωάρα» που δημοσιεύουμε με τη χαμογελάρα μας. Ασχέτως αν όλη μέρα στην πραγματική ζωή βλέπεις παντού ανθρώπους σκυθρωπούς, άφραγκους, αγέλαστους, προβληματισμένους και ακίνητους μέσα σε χώρους διασκέδασης. Γιατί ο μόνος λόγος να χαμογελάσεις πλέον έστω και για ένα δευτερόλεπτο είναι το φλας του κινητού σου. Τα καλοκαίρια μας μεταμορφώθηκαν σε Μέκκα του lifestyle και καθημερινά προσπαθούμε να τα ζούμε όσο το δυνατόν περισσότερο ψηφιακά.
Ειδικά:
Το 24ωρο των Ελλήνων λουόμενων έχει ως εξής: Το πρωί πίνουμε καφέ ανεβάζοντας φωτογραφία με τον καφέ και τα τσιγάρα γράφοντας «πάλι ζωάρα» λες και πίνουμε σαμπάνια αξίας 1000€ στο Miami στην πισίνα κάποιου ουρανοξύστη. Αφού περάσει η ώρα μόνο σκρολάροντας στο facebook φεύγουμε και βάζουμε μαγιό. Σκάμε παραλία, απλώνουμε πετσέτα -αν είσαι άντρας μια selfie πριν τη βουτιά είναι απαραίτητη, αν είσαι γυναίκα 20 selfie πριν τη βουτιά είναι απαραίτητες. Μπαίνουμε θάλασσα, Νο1 αξεσουάρ το selfie stick, μέσα στη θάλασσα και πλέον και κάτω από τη θάλασσα, διότι σαν την απόλαυση του νερού με το κινητό μαζί, δεν έχει. Άλλωστε, μέσα στο νερό αποδείχθηκε πως τα like είναι σαν τα μαλλιά ,δεν τα χρειαζόμαστε αλλά όλοι θέλουμε να έχουμε πολλά. Και μετά, η κάμερα Gopro, το δεύτερο ακόμα πιο απαραίτητο αξεσουάρ διακοπών, γιατί σαν τη βιντεοσκοπημένη βουτιά δεν έχει (οι πιο ψαγμένοι κάνουν και μοντάζ πριν ανέβει το βίντεο). Και μόλις τελειώσει το ψηφιακό μπάνιο, η θάλασσα σου ανοίγει την όρεξη. Παραγγέλνουμε να φάμε και το διαδίκτυο κατακλύζεται από πιάτα με τροφή, συνήθως τα gourmet ανεβαίνουν instagram και τα σουβλάκια στο facebook, λες κι αν έφαγες αστακό ή πιτόγυρα στη Γλυφάδα ή στη Χαλκιδική, ενδιαφέρει κάποιον άλλον εκτός από το στομάχι σου. Όμως είναι must τάση της εποχής και επιβάλλεται, μη σε πουν και βλάχο.
Τέλος, αρχίζει και νυχτώνει και ετοιμαζόμαστε για βραδινή έξοδο.Πριν βγούμε, μια γρήγορη φώτο στο σπίτι, με ανακοίνωση τι φορέσαμε και που σκοπεύουμε να πάμε. Φτάνουμε στο κλαμπ και διανύουμε επίσης τη νύχτα φωτογραφικής και βιντεοσκοπικής διαδικασίας, μοιραζόμαστε στο διαδίκτυο πόσα μπουκάλια ήπιαμε, πόσο χάλια γίναμε και πόσο γαμάτη είναι η βραδιά μας αλλά μόνο όσο μας τραβάει κάποιο κινητό. Γιατί, εννοείται ότι δε χορεύω, μη με κοιτάει ο κόσμος και εννοείται ότι πίνω πολύ για να μη με πουν ξενέρωτο, πάλι ζωάρα δηλαδή. Και γυρνώντας σπίτι, με το ένα μάτι ανοιχτό, λέμε καληνύχτα ανεβάζοντας άλλη μια φώτο από το κρεβάτι, γιατί αλλιώς δεν προβλέπεται να είναι καλή η νύχτα. Την επόμενη μέρα επαναλαμβάνουμε.
Κι έτσι περάσαμε ένα καλοκαίρι γεμάτο φωτογραφίες και βίντεο αποθανατίζοντας ασταμάτητα τα πάντα και χάνοντας όντως τη στιγμή ζώντας σε μια μόνιμη ψευδαίσθηση, αφού πιστέψαμε ότι όντως ήπιαμε καφέ, απολαύσαμε τη θάλασσα, φάγαμε καλά και μετά κλαμπάραμε με την ψυχή μας.
Φτάνοντας ο Σεπτέμβρης έχουμε άπειρο υλικό σε σκληρούς δίσκους και στικάκια και τα βλέπουμε άλλη μια φορά μόνοι ή με φίλους για να επιβεβαιώσουμε πόσο γαμάτα περάσαμε και τι ζωάρα κάναμε. Ωστόσο η δύναμη της οθόνης σε μορφή τηλεόρασης αποδείχθηκε, σε μεγάλα γεγονότα με εκατομμύρια τηλεθεάσεις, όμως συνέβη για κάποιες ώρες. Η δύναμη της οθόνης σε σταθερό υπολογιστή αποδείχθηκε, παίζοντας παιχνίδια στο σπίτι ή κάνοντας κάποια εργασία, όμως συνέβη για κάποιες ώρες. Η δύναμη της οθόνης του smartphone αποδεικνύεται καθημερινά 24 ώρες το 24ωρο μέσα και έξω από το σπίτι και γι’ αυτό είναι κάτι που μόνο εξελίσσεται χωρίς να φθίνει ούτε milisecond. Σκεφτείτε μόνο πόσοι από εσάς κυνηγάτε Pokemon και ψάχνετε ακόμα περισσότερα applications να γεμίσετε τις καλοκαιρινές σας ημέρες.
Κυρίες, κύριοι και μικρά μου παιδιά, αυτά είναι τα καλοκαίρια μας πλέον. Ζούμε κάτω από το πέπλο του Mark Zuckeberg και της παρέας του, κάνοντας μας να νιώθουμε ευφορία και τυχεροί που μπορούμε να μοιραζόμαστε και να αποθηκεύουμε την κάθε μας στιγμή. Αλλά χάσαμε όντως τη στιγμή και δε βρέθηκε κανείς να μας το πει.